Jarenlang was het archief van Daimler AG alleen toegankelijk voor onderzoekers die waren gescreend en goed bevonden. Nu kan iedereen het archief in. Daimler AG stelt zijn archief van informatie en beeldmateriaal digitaal open voor het grote publiek. Je hoeft niet eens in te loggen.
Of je nu wilt weten wanneer Mercedes begon met autoproductie in Amerika (1905, door de Daimler Manufacturing Company), waar de Mercedes190 E 2.5-16 Evolution II werd geïntroduceerd (Salon van Genéve) of wanneer de verlengde versie van de Strich 8 op de markt verscheen (september 1969), je vindt het allemaal in de archieven van Mercedes-Benz.
De historie van het concern Daimler AG, voorheen Daimler-Chrysler, voorheen Daimler-Benz, gaan terug tot de uitvinding van de auto door Carl Benz en Gottlieb Daimler in 1886. Sindsdien heeft het bedrijf pijnlijk nauwkeurig de eigen geschiedenis bijgehouden. Zodoende barst het archief uit zijn voegen van gegevens en plaatjes.
Handmatig inscannen
Al in 1936 kreeg ingenieur Max Rauck van Daimler-Benz opdracht om een archief aan te leggen van historische literatuur en beeldmateriaal.
Vijftien jaar geleden heeft Mercedes-Benz Classic het Multimedia Archive and Research System bedacht, afgekort M@RS, en hier zijn alle archieven in ondergebracht. Vergis je niet, het digitaliseren van archieven betekent dat elk snippertje papier, elke pagina van elke map en elke foto handmatig moeten worden ingescand. Zo is er een archief ontstaan waar journalisten en onderzoekers uit konden putten voor hun onderzoeken.
Nu is er op basis van deze databank het Public-M@RS ontwikkeld, waar ook gewone mensen zoals jij en ik sinds 30 januari 2015 in mogen grutten. We hoeven niet eens in te loggen, we kunnen er zo in.
Raamwerk
Op dit moment ligt in de publieke database de nadruk nog op personenauto’s. De autoprofielen, technische gegevens en foto’s zijn opgedeeld in vijf perioden: (Benz & Cie. tot 1926, Daimler-Motoren-Gesellschaft en Mercedes tot 1926, Mercedes-Benz van 1926 tot en met 1945, Mercedes-Benz vanaf 1946 en Maybach sinds 2002. Autoklassen en bouwreeksen zijn het raamwerk van de website. In de toekomst wordt de informatie in de database uitgebreid met nog meer thema’s uit de geschiedenis van het concern.
Stempel
Het archief is op verschillende manieren ingedeeld. Je kunt er om te beginnen in zoeken op modelniveau. Je gaat dan naar de afdeling personenauto’s, daar kies je voor een bepaalde periode en vervolgens kun je kiezen voor het model dat je wilt. Kies je bijvoorbeeld in de periode vanaf 1946 voor de E-klasse stationcar en al zijn voorgangers, dan krijg je een flinke voorraad foto’s te zien vanaf de 123. Klik je die aan, dan verschijnt er weer een enorme serie beeldmateriaal en documentatie over dit model. En ineens zit je dan een filmpje van vier minuten te bekijken over een onderzoeksproject waarbij een T123 werd uitgerust met een motor die op waterstof liep. Nee, autofolders vind je in dit archief niet. En de hoeveelheid foto’s is beperkt. Maar je kunt wel van elke modelvariant een foto vinden. Je kunt de foto’s en documenten allemaal downloaden, in verschillende formaten zelfs. Maar ze zijn bij Daimler AG niet helemaal gek, in elke afbeelding zit duidelijk een stempel van Daimler AG in de rechter benedenhoek.
Verjaardag
Maar je kunt ook zoeken in een kroniek van het bedrijf. Die begint met perioden van tien jaar en wordt steeds fijnmaziger. In de kroniek van 1901 tot 1910 kun je zo bijvoorbeeld naar 1903 en bij de datum 9/10 juni 1903 vind je dan beknopte informatie over de brand die woedde in de fabriek in Cannstatt, waarbij 90 auto’s in verschillende fasen van productie verloren gingen. Oook drie racewagens gingen verloren waarmee Daimler mee zou doen aan de Gordon Bennett Race. De productieachterstand werd ingehaald door in de fabriek in Untertürkheim met dag- en nachtploegen te gaan werken. En als je op datum wilt zoeken, bijvoorbeeld om te zien of er op je verjaardag misschien een leuk nieuwsfeit was bij Daimler, dan kan dat dat ook. En inderdaad, op 23 januari zien we dat twintig jaar geleden, dus op 23 januari 1995, de eerste 500 exemplaren van de destijds splinternieuwe Mercedes Sprinter vanuit de fabriek in Düsseldorf naar de dealers werden vervoerd.
Zoekwoorden
En dan kun je ook nog eens gewoon, ouderwets zoeken op zoekwoorden. Zoek je bijvoorbeeld op ‘Bertha Benz’ dan komen er 14 zoekresultaten uit. Zoek je de plaats Mannheim, dan krijg je 142 resultaten, op ‘Rudolf Diesel’ krijg je twee resultaten en op ‘Binz’ krijg je er 47.
Je kunt dus op heel uiteenlopende manieren zoeken in de schatkamer van Mercedes-Benz. Ongetwijfeld gaat dat zorgen voor heel veel uren plezier bij een grote groep liefhebbers. Je vindt het archief van Daimler AG hier.
O ja, de foto bovenaan dit artikel? Daarop zie je prins Heinrich van Pruisen tijdens zijn bezoek aan de Benz-fabriek in Mannheim in 1909. Zijne Koninklijke Doorluchtigheid zit zelf achter het stuur van zijn 70 pk Triple Phaeton, helemaal links in beeld zien we Carl Benz.
Bron: www.oldtimerblog.nl